Xuver ontwikkelde een interactief hulpmiddel waarmee men eenvoudig door een 3D-bouwtekening kan lopen

“Onder architecten is het een bekend gegeven: wie zijn ontwerp aan klant of opdrachtgever wil laten zien, is doorgaans veel tijd kwijt aan uitleg”. Zo begint Laurens Kok, sales manager bij Xuver, zijn verhaal. “Met onze viewer loopt iedereen vanaf de eigen locatie en via de eigen browser door het 3D-ontwerp heen, terwijl het ontwerp tegelijkertijd uitvoerig besproken kan worden.”

Hij klapt zijn laptop open en inderdaad: binnen enkele momenten stapt er een haast levensecht persoon -de avatar- door het gebouw in de virtuele omgeving. “Kijk, en zo kun je dus heel doeltreffend de klant meenemen in een pand, al tijdens de schetsfase van de architect. Binnen de viewer kan men via de ingebouwde spraakmodule met elkaar praten of details aanwijzen met de laserpointer. En dat is slechts een kleine greep uit de vele interactieve mogelijkheden in de viewer.”

Uniek in zijn soort

Een tool als deze -werkend in de eigen browser, zonder ingewikkelde downloads- was er nog niet. Aan de viewer ging dan ook zeven jaar research en development vooraf. Laurens: “De kunst lag hem vooral in het behouden van goede prestaties in de browser met 3D grafische modellen. Wat we technisch hebben bereikt is dus uniek.”

Een model tastbaar maken

En juist het feit dat de viewer uniek in zijn soort is, onderstreept de noodzaak van de tool “Omdat de klant vaak minder technische kennis dan de architect bezit, is het belangrijk om een ontwerp tastbaar te maken. Ook heeft men niet de benodigde software om een 3D-tekening te bekijken, wat het lastig maakt om een ontwerp te bespreken. Daarom worden er vaak digitale afbeeldingen of korte video’s in hoge resolutie gecreëerd. Maar deze zijn kostbaar en bieden geen interactiviteit. Met de in-browser viewer wordt dat opgelost: iedereen kan vanaf de eigen locatie in de virtuele interactieve omgeving.”

Een veelbelovende tool

Dat dit hulpmiddel de architectenbranche veel te bieden heeft, spreekt ook uit de resultaten van de testfase die voorafging aan de lancering van de viewer. Laurens legt uit hoe Xuver hier te werk is gegaan. “Aan de test werkten zo’n tweehonderd architectenbureaus mee, het overgrote merendeel maakt nu ook gebruik van de tool. Want hoe verschillend ze ook te werk gaan: allemaal krijgen ze te maken met de leek die graag een goed beeld van het project wil krijgen. Met onze viewer kunnen we dat op een makkelijke manier bieden. Zo’n tachtig procent van de benaderde architecten reageerde enorm enthousiast en gebruikt de viewer inmiddels om ontwerpen aan de klant te laten zien.”

Een interactieve aanpak

En dat is precies waar het Xuver om te doen is. “Door de architect en de klant een gemakkelijke oplossing te bieden om het 3D-ontwerp te laten zien, wordt het bouwproject voor iedereen die betrokken is inzichtelijk. Met onze viewer kan bovendien iedereen gemakkelijk uit de voeten. Door met een ‘mens’ door het gebouw te navigeren, krijgt de opdrachtgever een goed beeld van de schaal van het 3D-model. En daarbij: men vindt het gewoon heel erg leuk om met de avatar door een gebouw te lopen.”

“Men vindt het leuk om met de avatar door een gebouw te lopen”

Beschikbaar voor Revit, ArchiCAD, SketchUP en IFC

De testfase is nu voorbij en de viewer kan gebruikt worden met bestandsformaten van vier verschillende 3D-tekenprogramma’s. Laurens legt uit welke dit zijn: “Met een passende converter of plugin kan de architect zelf gemakkelijk zijn of haar Revit-, ArchiCAD-, SketchUp- of IFC-bestand omzetten in een file die compatibel is met de viewer, waarna het binnen enkele momenten te bekijken is. Deze vier bestandsformaten zijn veelvoorkomend, maar in de toekomst volgen er ongetwijfeld meer verschillende converters en plugins.”

Gratis trial van twee weken

De online tool is nu beschikbaar en kan gedurende twee weken door iedereen gratis uitgeprobeerd worden, na een simpele registratie. Voor de toekomst biedt de online viewer ook mogelijkheden voor andere branches. Denk hierbij aan makelaars, interieurdesigners, de offshore-industrie of zelfs e-learning en webwinkels. Laurens Kok vat het kort en bondig samen: “Eigenlijk iedereen die zich bezighoudt met 3D ontwerpen én die de klant vanaf afstand een duidelijk, ondersteunend beeld wil bieden kan voor deze veelzijdige viewer wel een toepassing vinden.”