Een online viewer voor een online architectenbureau

De interactieve Xuver online viewer biedt een uitkomst voor een ontzettend brede doelgroep aan bedrijven. Architectdirect.nl is een online architectenbureau dat snelle 3D-tekeningen levert, voor met name kleinere bouwprojecten. Oprichter Nick Matulessy vertelt over de viewer van Xuver, en op welke manier hij deze toepast in de communicatie naar zijn klanten toe.

Het jonge bedrijf startte eigenlijk vanuit een eigentijdse gedachte over online architectuur. Matulessy legt het uit: “Architectdirect is zo’n tweeënhalf jaar geleden gestart met het idee dat het in de architectenwereld eigenlijk allemaal wel wat simpeler kan. Er wordt ontzettend veel tijd verspild met op-en-neer reizen en eindeloos vergaderen. En als je die factor nou eens eruit haalt, dan scheelt dat enorm. Als je niet steeds in de auto zit om naar je klant toe te reizen, dan kun je een heel interessante prijs aanbieden.”

En daar was vraag naar. “We merkten dat er een grote doelgroep was met een behoefte aan snelle, relatief kleine en eenvoudige projecten. Gewoon een snelle 3D-tekening van bijvoorbeeld een verbouwing aan je huis, voor een vergunningsaanvraag. En alles volledig online, wat betekent dat de geografische reikwijdte eigenlijk onbeperkt is. En daar sluit de viewer van Xuver, waar we sinds kort gebruik van maken, volledig bij aan.”

De praktijktoepassing van de online viewer

Matulessy legt hier eigenlijk meteen de essentie van de online viewer neer. Een van de belangrijkste key points van dit hulpmiddel is immers om ervoor te zorgen dat interactieve 3D-modellen op afstand bezichtigd en besproken kunnen worden. Maar hoe past Architectdirect.nl deze online viewer in de praktijk toe, en hoe ging dit voorheen? Matulessy: Voorheen stuurden we een stilstaand 3D-beeld van het ontwerp naar de klant. Dit werd ook goed ontvangen, maar er zit natuurlijk weinig interactie in. Deze viewer kan echt gebruikt worden als toelichtingstool, waardoor de communicatie tussen ons en de klant efficiënter verloopt. Wij kunnen nu met de klant door een ontwerp lopen, waarbij er dus veel sneller een goed beeld gegeven kan worden en keuzes snel toegelicht kunnen worden.”

De keuze voor de online viewer snel gemaakt

Voor Nick Matulessy was de keuze dus eigenlijk snel gemaakt. “Toen we van het bestaan van deze viewer hoorden, hoefden we eigenlijk niet lang na te denken. Het is een hulpmiddel dat bij uitstek geschikt is voor ons, juist omdat wij alles online doen. En ook zweren wij als professionals bij het tekenprogramma Revit, waar deze viewer goed op aansluit. We zijn pas sinds kort begonnen, maar de viewer biedt voor ons enorme potentie die wij de komende tijd steeds verder uit gaan bouwen. Ik zie het als een snelle bezichtigingstool: Je leidt de klant rond in het model, legt uit waarom je een bepaalde keuze gemaakt hebt en bespreekt het model terwijl je erdoorheen loopt. Doeltreffend en tijdbesparend: zo werken wij graag.”

Positieve reacties vanuit de klant

Binnen de formule van Architectdirect.nl sluit de online viewer van Xuver dus goed aan. Een online tool als deze was er in deze vorm nog niet. Maar dit unieke aspect is niet wat voor Architectdirect.nl de doorslag gaf: “Uiteraard zijn we hier als professionals enorm enthousiast over en zien we zeker de bijzonderheden van Xuver. Maar ik denk niet dat het voor de klant het veel zal uitmaken dat dit de enige interactieve viewer is die in de browser werkt. Onze klant wil vooral een snelle bouwtekening voor een interessante prijs. Als je dat proces zo soepel mogelijk kunt laten verlopen, dan krijg je tevreden gezichten. Door gebruik te maken van de Xuver viewer bereiken we dat dan ook.”

Architectdirect.nl is recent begonnen met het inzetten van de Xuver online viewer, waardoor de volledige mogelijkheden de komende tijd ervaren zullen worden. Matulessy is in ieder geval enthousiast: “Ik denk dat hier voor ons veel te halen valt. Vanuit de klanten die al kennis maakten met onze viewer krijgen we hele positieve reacties. Het is nu zaak om dit zo goed mogelijk uit te bouwen en ervoor te zorgen dat ook de klant de komende tijd zo optimaal en zelfstandig mogelijk gebruik kan maken van deze tool om onze ontwerpen snel te bekijken. Maar ik denk persoonlijk dat dat zeker goed gaat komen.”