Leestijd: 4 minuten

‘Ik gebruik XUVER zowel voor mezelf als voor mijn klanten’  

Architect Rick Smets toetst zijn eigen ontwerpen in XUVER voordat hij ze aan de klant presenteert. 

Rick Smets is architect, hij heeft een architectenbureau in Bussum en specialiseert zich voornamelijk in het ontwerpen van exclusieve woningen in het Gooi en omstreken. 

Als veelzijdig en innovatief architectenbureau zoekt hij altijd naar nieuwe manieren om ontwerpen aan de klant te presenteren.  Sinds 2020 maakt hij gebruik van XUVER. Rick Smets vertelt hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “in 2019 hoorde ik van XUVER, en heb meteen contact met hen gezocht. Vooral de 1-op-1 communicatie en het eenvoudig delen van modellen via de browser, zonder downloads of installaties, sprak me erg aan.”

XUVER voor VectorWorks

Om XUVER te kunnen gebruiken, moest Smets eerst wel even wat kunst en vliegwerk verrichten: “Dat komt omdat ik in VectorWorks ontwerp met Macintosh. Dit is niet heel erg standaard,. Maar het duurde niet lang voordat ik hier een workaround voor had gevonden: door mijn bestanden eerst in SketchUp om te zetten en dit vervolgens in XUVER te uploaden. Na deze kleine stap werkte XUVER ook perfect voor VectorWorks.” Nu XUVER ook met .FBX bestanden werkt kan je ook direct je VectorWorks bestand gebruiken en is de extra workaround niet meer nodig.

Voor de moderne architect en 3D ontwerpen is XUVER een uitkomst, zo legt Smets uit. “Presentatie is ontzettend belangrijk. Ik werk zelf steeds meer op afstand. Niet alleen door de coronacrisis, maar ook omdat ik dat veel handiger vind. Dan is het geweldig als je een platform hebt waarmee je samen met de klant door een model kunt lopen en direct kunt communiceren. Dat is ontzettend belangrijk en helpt de klant om een model goed te begrijpen.”

Vanaf dag één in 3D ontwerpen

Smets’ professionele werkwijze onderstreept daarnaast nog eens extra de behoefte om een interactief 3D model te creëren: “Ik ontwerp alles direct in 3D, waardoor het eerste ontwerp wat de klant te zien krijgt ook een 3D-tekening is. Als je er dan voor kunt zorgen dat de klant ook nog eens door het model kan lopen, is dat natuurlijk geweldig. Zo zorg je ervoor dat ook de mensen die geen 3D-tekeningen kunnen lezen, het allemaal goed begrijpen.”

‘Je bent meteen twee stappen verder dan wanneer je ‘gewoon’ een schets aan de klant laat zien’ 

“De reacties van de klanten spreken voor zich. Ze zijn vaak zelfs een beetje overweldigd als ik ze in XUVER laat rondlopen”, zo vertelt Smets lachend. “Presentatietechniek is in de architectuur van enorm groot belang. En met recht: want uit ervaring weet ik dat zeker de helft van de klanten een normale bouw tekening niet begrijpt. Met XUVER zie je dat klanten veel sneller écht begrijpen wat je bedoelt doordat je samen door een model loopt. Je bent meteen twee stappen verder dan wanneer je ‘gewoon’ een 3D-ontwerp aan de klant laat zien.’ 

Eigen ontwerpen toetsen

Maar Smets gebruikt XUVER niet uitsluitend voor klantpresentatie. Ook voor hemzelf is het een handig hulpmiddel. “Door mijn eigen ontwerpen in XUVER te bekijken kom ik snel achter mijn eigen fouten. Je ziet meteen wanneer een vloer, een muur of een dak niet helemaal goed ontworpen is. Door er in XUVER doorheen te lopen krijg je daar meteen een goed inzicht in. Zo toets ik mijn eigen ontwerpen voordat ik ze aan de klant laat zien. Je ziet dingen die je op een andere manier minder snel zou opmerken.”

Meer opties om te editen

In het afgelopen half jaar maakte Smets uitgebreid kennis met XUVER. Wat is zijn feedback als ervaringsdeskundige? “Ik vind het een prachtige tool met veel potentieel. Wat ik heel mooi vind is dat je in het model kunt editen. Net even een kleurtje veranderen, of iets wat je per ongeluk had laten staan onzichtbaar maken. Dat is een hele sterke tool. 

Als je die voor de toekomst nóg meer uitwerkt, word ik heel blij. Verder is het voor mij -en andere architecten- handig als er in de toekomst een directe plugin voor VectorWorks zou komen. Dan heb je meteen een hele grote groep architecten erbij. Maar voor nu werkt het perfect en zijn mijn klanten tevreden, en dat is het voornaamste.”