Leestijd: 2 minuten

“Het gebruiksgemak van Xuver gaf voor ons de doorslag”

VMV cad-Adviseurs is een bedrijf dat zichzelf gespecialiseerd heeft in het aanbieden van trainingen en software in de BIM-wereld. Zij richten zich vooral op de architectuurbranche in Nederland en België. Sinds kort biedt VMV cad-Adviseurs ook Xuver aan als softwareapplicatie. Algemeen directeur Suzanne Smits legt in een interview uit waarom Xuver zo’n goede match is voor haar bedrijf. 

Even in het kort Suzanne, wat doet VMV cad-Adviseurs precies?
“Wij zijn de officiële resellers van zowel ADOMI als SketchUp. ADOMI is een vrij specifiek programma dat veelgebruikt wordt in de Benelux, en dan vooral in Nederland. Zodoende bedienen we vooral een binnenlandse markt. Naast het leveren van software en het verzorgen van trainingen bieden wij ook applicaties aan voor deze twee programma’s. Dit zijn applicaties waarin wij zelf een toevoeging voor ons assortiment en de producten die wij leveren zien.”

Wat gaf voor jullie de doorslag om Xuver aan te gaan bieden?
Zoals gezegd is het voor ons belangrijk om iets aan te bieden waar onze klant -vooral architecten- wat aan heeft. ADOMI werkt met het IFC-bestandsformaat, SketchUp heeft haar eigen .skp-formaat. In het verleden hebben we wel eens soortgelijke applicaties aangeboden die voor één van deze formaten gebruikt konden worden, maar Xuver kan zowel .skp als .ifc bestanden aan. En dat is handig voor ons, dit zorgt er immers voor dat we op onze website één programma aan zowel ADOMI- als Sketchupgebruikers aan kunnen bieden. Je zou dus kunnen zeggen dat het gebruiksgemak van Xuver de doorslag gaf. 

‘Iedereen kan binnen een mum van tijd met Xuver aan de slag’


Suzanne Smits – Algemeen directeur VMV cad-Adviseurs

En waar zit hem dat gebruiksgemak dan volgens jou precies?
“Naast het feit dat beide bestandsformaten gebruikt kunnen worden, is Xuver gemakkelijk te begrijpen, voor iedereen die het gebruikt. We hebben in het verleden een aantal plugins aangeboden waar we uiteindelijk ook weer snel afscheid van namen, omdat je daar bijna hooggeleerd voor moest zijn om ze te gebruiken. En dat hier juist niet het geval. Iedereen, leek of professional, kan binnen een mum van tijd met Xuver aan de slag. Je hoeft geen moeilijke stappen te doorlopen om een model te bekijken.” 

En hoe vertaalt zich dit volgens u naar jullie doelgroep, de architect en zijn klant?
Ik denk dat Xuver er in ieder geval voor zorgt dat je communicatie als architect verbreed wordt. Soms wil je de klant -laten we zeggen de toekomstige bewoner- snel iets laten zien in je ontwerp. Maar de leek kan heel slecht tekeningen lezen, dus dan wordt het lastig communiceren. Met Xuver ziet de klant iets echt voor zich, en dat verduidelijkt enorm. Neem daarnaast nog de veelzijdigheid, en dan bedoel ik het snel converteren van zowel IFC- als SketchUpbestanden, en je hebt een tool waarmee je heel makkelijk en snel 3D-modellen uit kunt wisselen.”

‘Xuver zorgt ervoor dat de communicatie tussen architect en klant verbreed wordt’

Hoe belangrijk is dat, om zowel voor SketchUp als voor IFC een aparte converter te hebben?
“Buiten het genoemde gemaksaspect, is het ook een kwestie van zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. Veel architecten en 3D-ontwerpers hebben wel mogelijkheden om hun bestandsformaat te converteren, meestal naar het veelgebruikte SketchUp (.skp) formaat. Maar dat moet je eigenlijk niet willen, zeker niet als je het daarna wilt gaan visualiseren, in dit geval in Xuver dus . Als je een bestand om gaat zetten, verlies je altijd informatie. Dus je wilt zo min mogelijk stappen nemen om van 3D-schets naar -in dit geval- Xuvermodel te gaan. Het aanbieden van verschillende converters is daarom essentieel om de kwaliteit van het bronbestand te behouden.”

Een SketchUp model gevisualiseerd in Xuver
Bekijk ons Youtubekanaal voor meer video’s

Tot slot: wat was verder van belang om een beslissing tot samenwerking aan te gaan?
“Wat wij fijn vinden is dat de support door Xuver overgenomen kan worden, waardoor de klant ook bij Xuver terechtkan voor technische ondersteuning. Maar voor ons was vooral de IFC en SKP compatibiliteit van doorslaggevend belang, waardoor we Xuver nu aan al onze klanten kunnen aanbieden. De toekomst zal uitwijzen hoe dit gaat, maar ik denk zelf dat professionals in de branche Xuver snel herkennen als een welkome en gemakkelijke toevoeging in hun communicatie naar de klant toe. 

Read this interview in English
‘The user-friendliness of Xuver was a decisive factor for us’